maandag 25 maart 2013

Rosa Mystica.....Rainer Maria Rilke.

Ich lebe mein Leben in wachsenden Ringen.......dat is het eerste dat mij mij opkomt als ik een aankondiging krijg voor "Rosa Mystica". Ik heb het jaren geleden gezongen als onderdeel van een lied. In een workshop van M. in Moulin de Bousson.
 
 
M. is 9 jaar geleden in aanraking gekomen met Rainer Maria Rilke ( 1875 - 1926 ). Zij raakt gefascineerd door deze unieke persoon, zijn werk, zijn leven, zijn spiritualiteit. Ze verzamelt alle boeken die voorhanden zijn en gaat een diepe verbinding met hem aan. Zij reist hem na en bezoekt - waar mogelijk - alle plaatsen waar hij geleefd heeft.
Nu, 9 jaarringen later, brengt zij Rilke mee en deelt hem met ons. Samen met J. als regisseuse, vertelt zij het verhaal. Zijn verhaal en haar verhaal.
 
Terwijl er steeds meer boeken uit haar koffer komen - zij legt ze vertellend als een "wachsenden Ring" op de grond - maken we kennis met zijn werk, zijn geluk, zijn teleurstellingen, zijn liefdes en zijn tijd.
 
Wie zich in hem verdiept komt ook langs bij Freud, Nietzsche, Schopenhauer, Kafka, Cézanne, Rodin. Tijdgenoten met wie hij enige tijd in verbinding stond.
 
 
De mooie, sobere ruimte in "De Stal" waar M. dit met ons deelt voelt als passend. Geen zaken die afleiden van "het verhaal", wel de sfeer van beslotenheid en ruimte.
 
 
Na de pauze - de boeken zijn geruimd - neemt M. ons mee naar Clara Westhof ( 1878 - 1954 ), de beeldhouwster die gehuwd was met Rilke en bij wie hij een dochter had. Het huwelijk op zich hield geen stand. De zielsrelatie tussen beiden bleef .
 
 
M. verbindt ons op een bizondere wijze met "het leven van Clara". Via klank, zang en beweging ervaren we de verschillende aspecten van haar persoonlijkheid. Hierin worden haar grootste krachten en vreugden, maar ook haar diepste angsten en eenzaamheid hoorbaar, voelbaar, zichtbaar. M. leeft enige tijd Clara. En dat is indrukwekkend.
 
 
Laten we niet van jou spreken.
Jij bent onuitsprekelijk van nature.
Andere bloemen sieren de tafel,
jij tovert haar om.
 
In een simpele vaas gezet
verander je alles op slag:
misschien is het dezelfde zijn,
maar gezongen door een engel.
 
( Les Roses, Rilke, 1927 ).
 
 
voor meer info:
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten